Buldozer 3D-MC² - sistem de control automat 3D Buldozer

Sistemul de control automat 3D-MC² pentru buldozer înglobează cea mai avansată tehnologie pentru a sprijini utilizarea acestui tip de utilaje. Sistemul Topcon 3D-MC² combină tehnologia sistemului satelitar  cu tehnologia senzorilor inerţiali folosiţi în industria aviatică. Receptorul de sateliţi determină poziţia utilajului, o compară cu proiectul digital din panoul de control şi folosind sistemul hidraulic al utilajului controlează automat lama aducând-o la înălţimea dorită. Operatorul se concentrează numai pe menţinerea utilajului la viteza adecvată, în timp ce sistemul face restul automat. Cu sistemul Topcon 3D-MC² se poate obţine un aliniament perfect al suprafeţei straturilor după prima trecere a utilajului. Senzorul inerţial permite operatorului să lucreze în trepte superioare de viteză (se poate lucra chiar şi cu viteze mai mari de 10km/h). Buldozerul este la fel de eficient în nivelarea terenului în curbe cât şi în linie dreaptă. Acest lucru înseamnă un număr redus de treceri cu o precizie de lucru ridicată.

Sistemul automatizează multe din funcţiile buldozerului, îi creşte nivelul performanţei, reduce numărul de treceri - creşterea semnificativă a productivităţii prin reducerea numărului de ore lucrate cu utilajul - se obţin suprafeţe uimitor de plane la viteze ridicate.Principalele avantaje ale sistemului Topcon 3D-MC²

 • Precizie mare la viteză de 2 ori mai mare - noua generaţie de sisteme 3D-MC² are o frecvenţă de procesare a datelor de 5 ori mai mare decât sistemul 3D clasic (100 Hz în loc de 20 Hz). În comparaţie cu soluţiile actuale, sistemul 3D Topcon 3D-MC² ajută la mărirea performanţei pe şantier mărind eficienţa utilajului.
 • Tehnologie de înaltă performanţă - noul senzor inerţial controlează compensarea în 3 axe şi rotirea în raport cu fiecare axă (soluţie folosită momentan numai în tehnologia de control a rachetelor)
 • Sistemul este mai uşor, are mai puţine componente - senzorul înglobează funcţii determinate de direcţia de lucru, astfel încât nu mai este necesară utilizarea de două antene GPS - se foloseşte numai un braţ cu o antenă
 • Posibilitatea de a lucra direct pe proiectul digital
 • Eliminarea măsurătorilor intermediare
 • Posibilitatea de a lucra suprafeţe de diferite forme
 • Control precis al etapelor de lucru şi al materialelor utilizate fără a părăsi cabina utilajului
 • Diminuarea costurilor materialelor ca urmare a alinierii perfecte a suprafeţei de lucru
 • Controlul automat precis al lamei (înălţime şi înclinaţie) - sistemul controlează automat instalaţia hidraulică a utilajului pentru a modifica poziţia lamei -  operatorul se concentrează numai pe direcţia utilajului
 • Posibilitatea de transfer a sistemului pe alt utilaj de către un service autorizat
 • Reducerea riscului de erori umane
 • Chiar şi operatorii mai puţin experimentaţi pot realiza lucrări dificile sau pot lucra mai rapid
 • Capacitatea de a accelera semnificativ activitatea, având posibilitatea de a lucra noaptea sau în condiţii de vizibilitate redusă (utilajul poate lucra în orice moment)
Elementele sistemului

Sistemul este format din 2 părţi: baza de referinţă şi componentele instalate pe utilaj.
Componentele instalate pe utilaj sunt următoarele:

Elementele sistemului:
1. antenă radio
2. receptor GPS + GLONASS
3. comutator automat / manual
4. bloc de valve hidraulice
5. panou de control 3D
6. antenă GPS + GLONASS
7. senzor

Baza de referinţă a sistemului este formată dintr-un receptor GPS + GLONASS, controler şi modem radio UHF pentru comunicarea dintre receptor şi utilaj.

Staţia bază şi receptorul GPS instalat pe utilaj formează un sistem de măsurare RTK (Real Time Kinematic) care determină în timp real poziţia în spaţiu a lamei, poziţie exprimată în 3 coordonate (x, y şi z). Indiferent de poziţia curentă a utilajului acesta primeşte informaţii actuale şi precise despre poziţionarea utilajului şi a lamei.

Caracteristici

Receptorul GPS + GLONASS instalat pe utilaj măsoară poziţia maşinii şi trimite informaţiile către panoul de comandă. Panoul de comandă compară datele primite cu datele din proiect şi transmite impulsuri care comandă valvele hidraulice. Lama este automat ridicată sau coborâtă, astfel încât să fie în permanenţă la cota dorită.

Proiectul poate fi încărcat folosind card de memorie sau stick USB. Proiectele digitale uşoare pot fi realizate direct de pe panoul de comandă. Utilizarea proiectului digital elimină nevoia de măsurători intermediare - utilajul "ştie" ce şi unde să facă! Operatorul se concentrează numai pe utilizarea utilajului la viteza adecvată, sistemul făcând restul automat. Toţi parametrii pot fi controlaţi de pe ecranul tactil pentru a vizualiza diverse stadii ale lucrului. Utilajul poate realiza aproape orice suprafaţă complexă, fără măsurători intermediare şi poate determina poziţia în proiect fără ajutorul echipei de măsurători.


Sistemul Topcon 3D-MC² în comparaţie cu sistemul clasic 3D, oferă o nouă soluţie bazată pe reţeaua internă Ethernet (administrarea datelor), care, combinată cu noul senzor inerţial (reacţionează la înclinaţie şi rotaţie în 3 axe) creează un sistem unic pe piaţă care permite procesarea cu o viteză de 100 Hz pe secundă. Asta înseamnă că sistemul este capabil să proceseze 100 de pulsuri într-o secundă - pentru a ajusta poziţia elementului controlat (lama). În curbe sau la viteze mari (10-11 km/oră) buldozerul urmează exact suprafaţa dorită - lucru care ar fi imposibil pentru un sistem clasic 3D care procesează datele cu 20 Hz/sec. - suprafaţa rezultată ar fi neregulată din cauza întârzierilor care ar apărea la răspunsul sistemului când se modifică poziţia utilajului. Utilizarea sistemului Topcon 3D-MC² asigură o productivitate mărită a utilajului - buldozerul va funcţiona de 2 ori mai repede (decât un sistem clasic 3D) şi va fi capabil să facă munca a două utilaje.

De retinut
 • Noua generaţie de sisteme 3D: frecvenţa de lucru a senzorului este de 5 ori mai mare (100 Hz în loc de 20 Hz) lucru care face ca munca să se desfăşoare de 2 ori mai repede. În comparaţie cu soluţiile actuale, sistemul Topcon 3D-MC² permite utilajului să lucreze cu viteză maximă.
 • Un nou senzor inerţial controlează compensatorul în toate cele 3 axe (soluţie folosită în tehnologia de control a rachetelor).
 • Sistem uşor, cu mai puţine componente: senzorul inerţial înglobează funcţii inclusiv asupra direcţiei de deplasare, deci nu mai este nevoie de utilizarea a două antene GPS - se foloseşte un singur braţ cu o singură antenă.
Aplicații tipice
 • Drumuri, construcţii de autostrăzi - inclusiv drumuri cu porţiuni de diferite declivităţi, curbe, etc.
 • Construcţia de şantiere, hale, locuri de joacă pentru copii, parcări
 • Nivelări de suprafeţe, decopertări
 • Pregătirea suprafeţei cu mare precizie înainte de a lucra cu grederul (practic, grederul doar finisează suprafaţa pregătită de buldozer)