Excavator 3D - sistem de ghidare Topcon 3D GPS pentru controlul excavatorului

Sistemul de ghidare 3Dxi este cea mai avansata solutie pentru controlul excavatoarelor. Cu ajutorul lui utilajul poate lucra mai rapid, cu precizie centimetrica - folosind proiectul digital incarcat in panoul de control al sistemului. Sistemul este compus din senzori de inclinatie si echipament GPS-RTK, care determina in timp real pozitia excavatorului si pe care o transmite direct la panoul de control din cabina, unde este comparata cu informatiile din proiect.

Folosind afisajul din cabina operatoru,l controleaza inaltimea si geometria bratelor si pozitia cupei comparativ cu cea a utilajului. Sistemul de ghidare GPS 3Dxi este o solutie rapida si convenabila de control a utijalui capabil sa lucreze in orice conditii, chiar si atunci cand oparatorul nu vede cupa. • ­Rapid si usor de utilizat
 • Posibilitatea de a lucra direct pe proiectul digital - fara masuratori de orientare verificare si fara interventia echipei de topografi.
 • Excavare precisa din prima trecere- chiar si cand operatorul nu are vizibilitate asupra bratelor si asupra cupei
 • Economie de timp si de bani
 • Precizie inalta: control precis al suprafetei lucrate si al materialelor
 • Economie la costul materialelor
 • Reducerea riscului de erori umane
 • Facilitarea operatorului - chiar si operatorii cu mai putina experienta pot realiza lucrari dificile sau pot lucra mai repede
 • Posibilitatea de a lucra usor suprafete de orice forma
Elementele sistemului

Sistemul 3Dxi este compus din trei categorii de componente: baza de referinta (baza stationara GPS), receptorul GPS mobil si controlerul- pentru calibrarea proiectului digital al suprafetei de lucru (DTM- Modelarea Digitala a Terenului) si componentele instalate pe utilaj. Acestea sunt:

1 senzori de inclinatie
2 panoul de control (calculatorul) GX-60 cu ecran tactil
3 antena radio pentru comunicarea cu baza GPS
4 antena GPS5 (GPS + GLONASS)
5 receptorul GPS + GLONASS

Caracteristici

Dintre sistemele pentru excavatoare, sistemul  3Dxi asigura cea mai mare acuratete si eficienta, si are cel mai mare potential. 3DXi determina pozitia utilajului in 3 coordonate folosind masuratori satelitare precise bazate pe satelitii GPS si GLONASS. Pozitia este determinata in timp real cu mare acuratete prin intermediul sistemului de masurare GPS RTK (Real Time Kinematic), sistem format din baza stationara GPS si de receptorul instalat pe utilaj. Panoul de control colecteaza si analizeaza datele de la masuratorile GPS si de la senzorii instalati pe utilaj. Informatiile precise sunt afisate pe ecran intr-o forma grafica prietenoasa si usor de utilizat (interpretarea grafica a formei utilajului). Operatorul poate vedea pe ecran miscarea si pozitia cupei astfel incat are control asupra utilajului chiar si in conditii de vizibilitate redusa (noaptea sau cand se excaveaza sub apa).

Sistemul colectează date direct dintr-un proiect digital, astfel încât operatorul stie in orice moment care este forma reală a santului, în trei dimensiuni, cum a sapat sau cat material a fost excavat.  Displayul afiseaza cota finala si pozitia cupei fata de aceasta. Afisarea se realizeaza folosind urmatoarele indicatii:

 • rosu = prea sus
 • verde = nivelul corect
 • albastru = prea jos

Cand operatia necesita mai multe detalii, puteti vizualiza aceste detalii pe ecranul panoului de control, prin selectarea unei vizualizari plane, unei sectiuni verticale sau a unei sectiuni cu indicatie dubla a inaltimii. Acest lucru permite monitorizarea continua a santului fara participarea echipei de topografi, lucru care mareste siguranta.

3DXi poate lucra de asemenea si in mod 2D - cand nu este utilizat un proiect digital.

De retinut

In orice conditii, fara trasare
Sistemul de ghidare 3Dxi este cea mai avansata solutie pentru controlul excavatoarelor. Cu ajutorul lui excavatorul poate lucra mai repede, cu precizie centimetrica si fara trasare - folosind direct proiectul digital incarcat in calculatorul sistemului. 3Dxi este o solutie rapida si convenabila de control a utiljalui, capabil sa lucreze in orice conditii, chiar si atunci cand operatorul nu vede cupa.

Faciliteaza lucrarile dificile
Montat pe excavator, sistemul 3Dxi mareste capacitatiile utilajului si faciliteaza lucrarile dificile cum ar fi excavarea pentru fundatii complexe. Nu este nevoie de trasare sau de alte lucrari topografice. Pe de alta parte, lucrarile de excavari subacvatice pot fi realizate cu acuratete centimetrica, in ciuda miscarilor permanente ale malurilor.  Sistemul 3DXi ajuta la lucrarile de mari dimensiuni.  De asemenea puteti schimba cupa in timpul lucrului, sistemul fiind capabil sa memoreza pana la 6 presetari ale geometriei utilajului.

Aplicații tipice
 • Constructia de drumuri, modelarea terenului, excavari subacvatice.