Buldozer 3D - sistem automat de control a utilajului

Sistemul de control automat Topcon 3D GPS este o soluţie des întâlnită pentru a susţine munca de pe şantiere. Topcon este o marcă cu mulţi ani de experienţă în furnizarea de sisteme GPS de mare precizie pentru măsurători cadastrale şi de construcţii. Ca urmare, pune la dispoziţie o gamă largă de sisteme 3D GPS care s-au dovedit a fi simple, precise, durabile şi uşor de utilizat. Sistemele Topcon 3D GPS pentru controlul buldozerului foloseşte tehnologia GPS RTK, utilizând atât sateliţii GPS, cât şi cei GLONASS, facilitând astfel munca în teren. Receptorul de sateliţi determină poziţia utilajului, o compară cu proiectul digital din panoul de control şi folosind sistemul hidraulic al utilajului controlează automat lama, aducând-o la înălţimea dorită. Operatorul se concentrează numai pe menţinerea utilajului la viteza adecvată, în timp ce sistemul face restul în mod automat. Buldozerul este la fel de eficient în nivelarea terenului în curbe ca şi în linie dreaptă. Acest lucru înseamnă un număr redus de treceri cu o precizie de lucru ridicată. Sistemul automatizează multe din funcţiile buldozerului, îi creşte nivelul performanţei, reduce numărul de treceri - creşterea semnificativă a productivităţii prin reducerea numărului de ore lucrate cu utilajul.Principalele avantaje ale sistemului Topcon 3D GPS

 • Rapiditate, performanţe îmbunătăţite - utilajul poate face mai multe operaţii, devine mai eficient
 • Posibilitatea de a lucra direct cu proiectul digital
 • Utilizarea stabilă a sistemului chiar şi în condiţii de teren greu - sistemele Topcon 3D pentru controlul utilajelor au fost dezvoltate pe baza experienţei acumulate în mulţi ani în parteneriat cu utilizatorii de sisteme Topcon din toată lumea. Componentele sistemelor sunt fabricate în SUA şi Japonia.
 • Sistemul este uşor de utilizat - administrarea muncii se face prin intermediul unei interfeţe intuitive (care rulează sistemul Windows), iar modificarea funcţiilor se face folosind ecranul tactil
 • Eliminarea măsurătorilor intermediare
 • Posibilitatea de a lucra suprafeţe de diferite forme
 • Control precis al etapelor de lucru şi al materialelor utilizate fără a părăsi cabina utilajului
 • Diminuarea costurilor materialelor ca urmare a alinierii perfecte a suprafeţei de lucru
 • Controlul automat precis al lamei (înălţime şi înclinaţie) - sistemul controlează automat instalaţia hidraulică a utilajului pentru a modifica poziţia lamei, operatorul concentrându-se numai pe direcţia maşinii
 • Posibilitatea de transfer a sistemului pe alt utilaj de către un service autorizat
 • Reducerea riscului de erori umane
 • Chiar şi operatorii mai puţin experimentaţi pot realiza lucrări dificile sau pot lucra mai rapid
 • Capacitatea de a accelera semnificativ activitatea, având posibilitatea de a lucra noaptea sau în condiţii de vizibilitate redusă (utilajul poate lucra în orice moment)
Elementele sistemului

Sistemul este format din 2 segmente: baza de referinţă şi componentele instalate pe utilaj.

Componentele instalate pe utilaj sunt următoarele:

1. antenă radio
2. receptor GPS + GLONASS
3. comutator automat / manual
4. bloc de valve hidraulice
5. panou de control 3D
6. antenă GPS + GLONASS
7. senzor de înclinaţie al lamei

Baza de referinţă a sistemului este formată dintr-un receptor GPS + GLONASS, controler şi modem radio UHF pentru comunicarea dintre receptor şi utilaj.

Staţia bază şi receptorul GPS instalat pe utilaj formează un sistem de măsurare RTK (Real Time Kinematic) care determină în timp real poziţia în spaţiu a lamei, poziţie exprimată în 3 coordonate (x, y şi z). Indiferent de poziţia curentă a utilajului acesta primeşte informaţii prompte şi precise despre poziţionarea utilajului şi a lamei.

Caracteristici

Receptorul GPS + GLONASS instalat pe utilaj măsoară poziţia utilajului şi trimite informaţiile către panoul de comandă. Panoul de comandă compară datele primite cu datele din proiect şi transmite impulsuri care comandă valvele hidraulice. Astfel, lama este ridicată sau coborâtă automat pentru a fi în permanenţă la cota dorită.

Proiectul poate fi încărcat folosind card de memorie sau stick USB. Proiectele digitale uşoare pot fi realizate direct de pe panoul de comandă. Utilizarea proiectului digital elimină nevoia de măsurători intermediare - utilajul “ştie” ce şi unde să facă! Operatorul se concentrează numai pe utilizarea utilajului la viteza adecvată, sistemul făcând restul automat. Toţi parametrii pot fi controlaţi de pe ecranul tactil pentru a vizualiza diverse stadii ale lucrului. Utilajul poate realiza aproape orice suprafaţă complexă fără măsurători intermediare şi poate determina poziţia în proiect fără ajutorul echipei de măsurători.

De retinut

De ce este mai bun sistemul GPS + GLONASS faţă de sistemul GPS

De la începerea utilizării pe şantier a semnalului de la sateliţii GPS, se poate determina precis poziţia utilajului iar controlul acestuia se face pe baza unui model digital al terenului.

Fiind cel mai convenabil, cel mai des întâlnit sistem de măsurare este cel GPS RTK (Real Time Kinematic, măsurătorile GPS sunt realizate în timp real). Datorită avantajelor sale (acurateţe ridicată) sistemul este folosit pentru majoritatea lucrărilor de pe şantiere, cum ar fi controlul utilajelor (buldozere, gredere) şi altele. GPS (Global Positioning System) este un sistem american de poziţionare globală sau de determinare a poziţiei obiectelor. Semnalul de la sateliţi este permanent şi poate fi utilizat oricând. Dispozitivele speciale, cum ar fi receptoarele GPS, recepţionează semnalele de la sateliţi obţinând astfel coordonatele poziţei lor pe Pământ. Pentru măsurătorile în timp real (RTK) sunt necesare cel puţin 2 receptoare GPS dintre care unul să fie poziţionat într-un punct cunoscut. Acesta este numit bază (referinţă). Baza determină eroarea poziţionării şi prin intermediul modemului radio trimite corecţii către al doilea receptor (roverul). Aceste corecţii determină o acurateţe de poziţionare de până la 1 cm.

Receptoarele Topcon GPS / GLONASS

Topcon nu este numai un furnizor de top pentru tehnologii de control 2D, dar şi un lider în proiectarea şi implementarea de soluţii 3D pentru control. Compania, având experienţa şi cunoştinţele profesionale necesare, produce şi furnizează toate echipamentele şi componentele necesare. Topcon vine cu diferite inovaţii şi este lider mondial în soluţii GPS folosite la precizia construcţiilor şi măsurători topografice. Topcon este prima companie din lume care a început să utilizeze ambele sisteme satelitare pentru realizarea măsurătorilor. Echipamentele de măsurare Topcon folosesc atât sateliţii GPS, cât şi cei GLONASS, care de câţiva ani este cel mai dinamic sistem satelitar din lume. În acest fel, eficienţa măsurătorilor GPS / GLONASS (în mare parte datorită numărului mai mare de sateliţi disponibili) este cu 30% mai mare decât măsurătorile în sistemul GPS.

Aplicații tipice
 • Drumuri, construcţii de autostrăzi - inclusiv drumuri cu porţiuni de diferite declivităţi, curbe, etc.
 • Construcţia de şantiere, hale, locuri de joacă pentru copii, parcări
 • Nivelări de suprafeţe, decopertări
 • Pregătirea suprafeţei cu mare precizie înainte de a lucra cu grederul (practic, grederul doar finisează suprafaţa pregătită de buldozer)