Finisor de asfalt 3D- sistem LPS pentru controlul finisorului de asfalt

Sistemul automat asigura un control precis prin pozitionare LPS.  Statia totala de mare precizie Topcon determina pozitia elementului controlat (face masuratori continue folosind prisma 360° montata pe utilaj), compara aceasta pozitie cu cea din proiectul digital din panoul de comanda, iar valvele hidraulice comanda automat sistemul pentru a aduce grinda la valorile din proiect. Operatorul se concentreaza numai pe utilizarea utilajului la viteza adecvata, sistemul facand restul automat. Tehnologia moderna si calculatorul care proceseaza rapid datele fac ca munca sa se desfasoare mai repede, mai neted si in acelasi timp cu foarte mare precizie.

Sistemul 3D LPS automatizeaza utilizarea finisorului, furnizand precizie milimetrica pentru intinderea asfaltului, control automat al grosimii straturilor si utilizarea optima a materialului. Utilajul poate lucra cele mai complicate drumuri fara masuratori suplimentare, si fara nevoia de o echipa de topografi.  • Se lucreaza direct cu proiectul digital- fara tarusi si fir de referinta
  • Precizie milimetrica de intindere a asfaltului
  • Controlul automat al grosimii straturilor si al declivitatii acestora
  • Se lucreaza rapid fara piedici
  • Economie: controlul optim al cantitatii de material utilizata
  • Reducerea riscului de erori umane
  • Reducerea numarului de verificari suplimentare
  • Cel mai precis sistem de pe piata (imediat dupa AutoPave/3D mmGPS)
Elementele sistemului

Baze de referinta:

1. statia totala motorizata Topcon

Componentele instalate pe utilaj:

2. prisma 360°
3. panoul de control 3D (calculatorul)
4. antena radio (pentru receptionarea semnalului de la statia totala)

Caracteristici

Controlul perfect al suprafetei de lucru se realizeaza folosind sistemul 3D LPS. Ca toate sistemele 3D si aceste pe baza unui proiect digital al suprafetei. In aceasta configuratie pozia grinzii de la finisor este controlata in timp real de catre o statie totala motorizata. Aceasta monitorizeaza permanent pozitia prismei montata pe utilaj. Atatia totala transmite datele masurate catre panoul de comanda prin intermediul comunicatiei radio, iar calculatorul le compara cu datele din proiectul digital si ajusteaza automat pozitia grinzii pentru finisare. Acest sistem permite o precizie foarte mare (pana la ± 7 mm pentru gredere sau chiar o precizie mai mare pentru utilajele care au o viteza mica de deplasare cum ar fi finisoarele de asfalt sau utilajele de frezat). Precizia milimetrica este obtinuta datorita sistemului modern de statie totala motorizata Topcon- cu servo-motoare de mare viteza, precizie mare de cautare a prismei, o comunicare fara fir de mare viteza si o platforma Windows pentru procesarea rapida a informatiilor.

Sistemul LPS (Local Positioning System) cunoaste o renastere datorita noilor tehnologii incorporate care elimina dezavantajele solutilor similare utilizate in trecut. Chiar daca LPS necesita o “vizibilitate” continua intre prisma si statia totala, datorita unui sistem Topcon foarte avansat, sistemul este mai putin predispus la interferente cum ar fi intreruperea comunicatiei datorita trecerii altor utilaje. Sistemele 3D pentru finisorul de asfalt, cum ar fi LPS sau AutoPave (3D mmGPS) este recomandat mai ales pentru lucrarile la care s-a folosit de la inceput un proiect digital pe care au lucrat buldozere si gredere echipate cu sistem 3D.

De retinut

Unul din cele mai avansate sisteme 3D de control automat
Sistemul LPSare o acuratete foarte mare si poate intrunii cele mai exigente cerinte de lucru- fara masuratori intermediare si fara a fi nevoie de echipa de topografi. Cerintele proiectului digital sunt realizate automat pe baza comparatiei dintre datele din proiect ci cele masurate in timp real de echipamantele de pe utilaj.

Sunt folosite toate avantajele unui control 3D
Sistemul LPS, la fel ca alte sisteme de control 3D pentru finisoarele de asfalt sau utilaje de frezat, va permite sa folositi avantajele de a lucra 3D, folosite inclusiv de alte utilaje (buldozere, gredere) care au lucrat anterior acceasi suprafata, prin utilizarea aceluiasi proiect digital. Acest lucru mareste rapiditatea de lucru, dar ajuta si la o precizie mare de lucru si un mod usor de a intrunii cerintele proiectului. Utilizarea de catre Topcon a softurilor sofisticate permite schimbul usor de date dintre echipamentele folosite pe santier (receptoare si controlere GPS, statii totale, etc.).

Aplicații tipice
  • Toate tipurile de constructii de drumuri: drumuri si autostrazi