Greder 3D- sistem mmGPS

Sistemul Topcon 3D mmGPS este unicul sistem de pe piata, pentru ghidarea grederului, care utilizeaza tehnologia GPS si masuratorile satelitare in combinatie cu tehnologia laser, punand la dispozitia utilizatorului precizie milimetrica. Sistemul de masurare este format dintr-un receptor GPS care functioneaza in modul RTK (real time kinematic) si un senzor laser special, care receptioneaza semnal 360° de la de la transmitatorul laser si masoara inaltimea lamei cu acuratete milimetrica. Datele de la sateliti (determinarea pozitiei in spatiu a grederului) si de la senzorul laser (determinarea cotei) sunt transmise catre panoul de comanda din cabina unde sunt comparate cu datele din proiectul digital. Valvele hidraulice seteaza automat inaltimea si inclinatia lamei.

Solutia 3D mmGPS automatizeaza majoritatea functiilor grederului marindu-i eficienta de lucru prin reducerea numarului de treceri.Utilajul poate lucra suprafete complexe fara a fi necesare masuratori intermediare si fara interventia echipei de topografi. • Rapiditate, performante imbunatatite
 • Posibilitatea de a lucra direct pe proiectul digital
 • Economie de timp si materiale - suprafete finisate din mai putine treceri
 • Control precis al etapelor de lucru si al materialelor utilizate fara a parasi cabina utilajului
 • Economie de materiale
 • Controlul automat precis al lamei (inaltime si inclinatie) - sistemul controleaza automat instalatia hidraulica a utilajului pentru a modifica pozitia lamei, iar operatorul se concentreaza numai pentru directia masinii
 • Reducerea riscului de erori umane
 • Chiar si operatorii mai putin experimentati pot realiza lucrari dificile sau pot lucra mai rapid
 • Capacitatea de a lucra suprafete de orice forma si orice nivel de complexitate
 • Capacitatea de a accelera semnificativ activitatea, avand posibilitatea de a lucra noaptea sau in conditii de vizibilitate redusa (utilajul poate lucra in orice moment)

Elementele sistemului

Sistemul 3D mmGPS este format din 4 categorii de componente: baza de referinta (baza stationara GPS), roverul pentru calibrarea punctelor din proiectul digital (DTM Modelarea Digitale a Terenului), transmitatorul laser LaserZone si componentele instalate pe utilaj, care sunt:

1 antena GPS + receptorul mmGPS
2 senzorul de inclinatie al utilajului
3 panoul de comanda 3D (calculatorul) montat in cabina utilajului
4 comutator automat/ manual (pentru trecerea usoara intre modulrile de lucru)
5 antena radio (pentru receptionarea semnalului de la baza GPS)
6 receptorul GPS+
7 senzorul de inclinatie al lamei
8 senzorul de rotatie
9 blocul de valve hidraulice

Baza de referinta a sistemului este formata dintr-un receptor GPS + GLONASS, controler si modem radio UHF pentru comunicarea dintre receptor si utilaj.

Caracteristici

Numai Topcon ofera acuratete GPS milimetrica.

Sistemul mmGPS combina 2 tehnologii: masuratorile satelitare si cele laser. Controlul grederului cu sistemul 3D GPS este un mod de lucru similar cu utilizarea sistemelor 3D GPS normale. Baza GPS si receptorul GPS instalat pe utilaj functioneaza ca un sistem RTK (Real Time Kinematic), determinand in timp real pozitia elementului controlat (lama) si exprimand aceasta pozitie in 3 coordonate (x, y si z).

Indiferent de locatia curenta a utilajului fata de proiect, acesta primeste informatii precise depre pozitia lui si a lamei. Pe langa antena GPS, pe brat mai este montat un receptor special mmGPS ce primeste semnal de la transmitatorul laser LaserZone. Acest transmitator emite o raza cu diametrul de 600 m si o inaltime de 10 m care scaneaza suprafata de lucru, formand o zona cilindrica astfel incat receptorul mmGPS masoara inaltimea cu precizie milimetrica. Sistemul de referinta al mmGPS este format din 2 dispozitive: baza stationara GPS si transmitatorul laser LaserZone.

Receptorul GPS + GLONASS instalat pe utilaj masoara pozitia masinii si trimite informatii la panoul de control. Panoul de comanda compara datele masurate cu cele din proiectul digital si trimite inpulsuri digitale care comanda valvele hidraulice solenoid. Lama este automat ridicata sau coborata astfel incat sa fie permanent in pozitia corecta. Proiectele digitale se pot incarca in panoul de control cu ajutorul cardului de memorie. Proiectele digitale usoare pot fi realizate direct de pe panoul de comanda. Utilizarea proiectului digital elimina nevoia de masuratori intermediare - utilajul “stie” ce si unde sa faca !

Operatorul se va concentra numai pe utilizarea utilajului la viteza adecvata, in timp ce sistemul face restul automat. Toti parametrii pot fi controlati de pe ecranul tactil pentru a vizualiza diverse stadii ale lucrului. Utilajul poate realiza aproape orice supafata complexa fara masuratori intermediare si poate determina pozitia in proiect fara ajutorul echipei de masuratori. Este de remarcat faptul că în zona de precizie milimetrica determinata de un singur emitator LazerZone (si de baza stationara GPS) pot fi folosite un numar nelimitat de utilaje echipate cu receptoare mmGPS.

De retinut

Puteti face mai mult, cu precie mai mare si mai rapid:

 • Productivitate crescuta a stratului final cu pana la 50%
 • Aliniarea suprafetei in 1 sau 2 treceri
 • Realizarea suprafetei din prima sau a doua trecere si nu din a treia sau a patra
 • Nu mai sunt necesare verificarile repetate pentru a masura suprafata de lucru
 • Reducerea necesitatii echipei de topografi
 • Comenzi usor accesibile: numar minim de butoane, afisaj usor lizibil, setarea usoara a parametriilor de lucru
Aplicații tipice
 • Orice tip de aplicatie la care se foloseste grederul