Greder 3D - sistem LPS

Sistemul de control automat LPS pentru greder este un sistem care asigura un control precis al utilajului in functie de 3 parametrii: cota, pozitie si traseu. StatiaTotala Topcon de mare precizie determina pozitia utilajului (facand masuratori continue ale elementului controlat, folosind prisma 360° montata pe brat), compara datele cu cele din proiectul digital incarcat in panoul de control si transmite semnale care comanda automat valvele hidraulice pentru a modifica pozitia lamei, astfel incat sa fie la cota din proiect. Operatorul se concentreaza numai pe utilizarea utilajului la viteza adecvata, in timp ce sistemul face restul automat. Cu ajutorul prismei moderne si a calculatorului care proceseaza rapid datele, munca se realizeaza mai rapid, mai lin si cu o acuratete foarte mare.

Sistemul 3D LPS mareste nivelul de automatizare al grederului, marindu-i eficienta de lucru si reducand numarul de treceri necesare obtinerii suprafetei dorite. Utilajul poate lucra suprafete complexe fara a fi necesare masuratori intermediare si fara interventia echipei de topografi. • Rapiditate, performante imbunatatite
 • Posibilitatea de a lucra direct pe proiectul digital
 • Economie de timp si materiale- suprafete finisate din mai putine treceri
 • Acuratete mare: control precis asupra suprafetei lucrate si asupra materialelor utilizate
 • Economie de materiale
 • Controlul automat precis al lamei (inaltime si inclinatie) - sistemul controleaza automat instalatia hidraulica a utilajului pentru a modifica pozitia lamei
 • Reducerea riscului de erori umane
 • Chiar si operatorii mai putin experimentati pot realiza lucrari dificile sau pot lucra mai rapid
 • Capacitatea de a lucra suprafete de orice forma si orice nivel de complexitate
 • Capacitatea de a accelera semnificativ activitatea, avand posibilitatea de a lucra noaptea sau in conditii de vizibilitate redusa (utilajul poate lucra in orice moment)
Elementele sistemului

Componentele instalate pe utilaj:

1. prisma 360°
2. senzorul de inclinatie al utilajului
3. panoul de comanda 3D (calculatorul) montat in cabina utilajului
4. comutator automat/ manual (pentru trecerea usoara intre modulrile de lucru)
5. antena radio (pentru receptionarea semnalului de la statia totala motorizata)
6. senzorul de inclinatie al lamei
7. senzorul de rotatie
8. blocul de valve hidraulice

Baza de referinta:

9 Statia totala motorizata

Caracteristici

LPS (Local Positioning System) este un sistem de control automat al lamei utilajului prin utilizarea unei statii totale motorizata Topcon, moderna. Utilajul are instalat pe lama o prisma 360°, fixata pe un brat, care este urmarita de catre statia totala.

Statia totala masoara in timp real pozitia prismei (implicit a lamei) si transmite datele masurate, prin intermediul comunicatiei radio, catre panoul de control al utilajului. Calculatorul compara aceste date cu cele din proiectul digital si pe baza acestora corecteaza pozitia lamei. Tehnologia moderna incorporata in prisma si calculatorul cu procesare rapida a datelor ajuta ca munca sa fie realizata mai rapid, mai lin, dar in acelasi timp cu precizie ridicata.

Lama este automat ridicata sau coborata astfel incat sa fie mereu la cota dorita.

Proiectul poate fi incarcat in panoul de control folosind un card de memorie. Proiectele digitale simple pot fi realizate direct din acest panou.

Utilizarea proiectelor digitale elimina nevoia de masuratori de orientare - utilajul “stie” ce si unde sa faca ! Operatorul se concentreaza numai pe utilizarea utilajului la viteza adecvata, sistemul facand restul automat. Toti parametrii pot fi controlati de pe ecranul tactil pentru a vizualiza diverse stadii ale lucrului. Utilajul poate realiza aproape orice supafata complexa fara masuratori intermediare si poate determina pozitia in proiect fara ajutorul echipei de masuratori.

De retinut
 • Productivitate crescuta a stratului final cu pana la 50%
 • Aliniarea suprafetei in 2 sau 3 treceri
 • Realizarea suprafetei din prima sau a doua trecere si nu din a treia sau a patra
 • Nu mai sunt necesare verificarile repetate pentru a masura suprafata de lucru
 • Comenzi usor accesibile: numar minim de butoane, afisaj usor lizibil, setarea usoara a parametriilor de lucru
Aplicații tipice
 • Orice tip de aplicatie la care se foloseste grederul