Sistem 3D mmGPS

Finisor de asfalt 3D- sistem mmGPS pentru controlul finisorului de asfalt.

Afaltul este unul din cel mai scump material utilizat  pe santiere. De asemenea asfaltul este stratul final, cel mai atent controlat si verificat de catre administratorul drumului. La verificare atentia cea mai mare se acorda precizia declivitatii, cota  finala a startului si grosimea acestuia. Toate aceste criterii sunt usor de obtinut prin dotarea utilajului cu un sistem bun si precis pentru control automat.

Sistemul Topcon 3D mmGPS este singura splutie de pe piata pentru controlul automat al finisorului de asfalt, care foloseste tehnologia GPS si masuratorile satelitare pentru a pune la dispozitie o precizie milimetrica. Sistemul de masurare este format din receptorul GPS RTK (masuratori in timp real) si receptorul special mmGPS care receptioneaza semnal de la emitatorul laser LaserZone si care masoara inaltimea cu precizie milimetrica. Datele de la receptorul GPS (pozitia in spatiu a finisorului) si de la receptorul laser mmGPS (determinarea inaltimii grindei) sunt transmise la panoul de control din cabina, unde sunt comparate cu proiectul digital. Valvele hidraulice comanda automat grinda pentru a o aduce in pozitia corecta.

Sistemul 3D mmGPS automatizeaza multe din functiile de manipulare ale finisorului, furnizand precizie milimetrica pentru intindere asfaltului, control automat al grosimii stratului si utilizarea optima a materialului. Utilajul poate lucra suprafete complexe fara a fi nevoie de masuratori suplimentare si fara a fi nevoie de interventia echipei de topografi. • Se lucreaza direct cu proiectul digital al suprafetei – fara tarusi si fara fir de referinta
 • Precizie milimetrica de intindere a asfaltului
 • Control automat al grosimii stratului si al declivitatii
 • Lucrati rapid, fara piedici
 • Economie: control optim asupra materialelor folosite
 • Reducerea riscului de erori umane
 • Reducerea numarului de verificari suplimentare
 • Singulul sistem 3D de pe piata, cu o acuratete atat de mare
 • Poate fi folosit si pentru utilajele de frezat
Elementele sistemului

Sistemul AutoPave (3D mmGPS) este compus din 4 categorii de componente: baza de referinta, roverul pentru calibrarea punctelor din proiectul digital (DTM-Modelare Digitala a Terenului), emitatorul laser LaserZone si componentele instalate pe utilaj.

Acestea din urma sunt:
1.  calculatorul (panoul de comanda 3D)
2.  receptorul mmGPS
3.  receptorul GPS
4. antena radio pentru receptionarea corectiilor GPS de la baza de referinta.

Caracteristici

Sistemul AutoPave (3D mmGPS) bazat pe o solutie originala Topcon este singurul sistem de control GPS cu precizie milimetrica. Tehnologia  mmGPS 3D va permite sa lucrati direct pe baza proiectului digital, dar cu o precizie verticala milimetrica, obtinand astfel rezultate perfecte ale finisorului.

In acest sistem, cele doua receptoare GPS RTK sunt completate un sistem laser special format dintr-un emitator si un receptor. Emitatorul LazerZone se poate pozitiona in orice loc pe santier. Receptoarele de pe utilaj primesc semnal GPS si semnal laser, iar sistemul electronic instalat analizeaza datele in timp real si calculeaza diferenta de cota cu precizie milimetrica. Sistemul controleaza cilindrii hidraulici ai utilajului pentru a aduce grinda la inaltimea si la cota corecta. Toti parametrii pot fi controlati sau ajustati folosind comenzile grafice intuitive de pe ecranul tactil al panoului de control.

Emitatorul LazerZone nu este un laser obisnuit, care da un plan orizontal sau inclinat. LazerZone emite un plan laser cu o inaltima de 10m la o distanta de 300m, plan care creaza o acuratete verticala milimetrica. Toate receptoarele din zona recunosc imediat deferenta de inaltime in functie de transmitator.

Emitatorul LazerZonelucreaza pe o zona cu diametru de 600m, dar receptorul este capabil de a distinge semnalele de la 4 emitatoare si astfel suprafata de lucru poate fi marita pana la 2,4  km. Utilajul poate trece de un emitator la altul cu un singur receptor, fara a fi nevoie de reglaje.

De retinut

Cel mai precis sistem GPS
AutoPave (3D mmGPS) este cel mai precis sistem GPS pentru controlul utilajelor de constructii. Pentru precizie automata 3D GPS poate fi numai numai Topcon!

Se pot lucra cu mare precizie chiar si cele mai complexe suprafete
Sistemul AutoPave (3D mmGPS) poate lucra cele mai complicate drumuri fara masuratori suplimentare, si fara nevoia de o echipa de topografi. Cerintele din proiectul digital sunt automat intrunite de sistem pe baza masuratorilor in timp real din teren.

Operare usoara
Chiar daca este compus din multe componente, sistemul AutoPave (3D mmGPS) este usor de utilizat si nu pune probleme in utilizarea lui. Este necesara numai conectarea si setarea sistemului in functie de pozitia din teren. Emitatoarele si receptoarele functioneaza pe baza aceluiasi soft Topcon, care este recunoscut pentru o operare usoara, intuitiva.

Aplicații tipice
 • toate tipurile de constructii de drumuri: drumuri si autostrazi
 • lucrari de frezare