Buldozer 3D LPS - un sistem automatizat pentru controlul buldozerelor

Sistemul automat LPS pentru controlul buldozerului este un sistem care conferă un control precis al utilajului având în vedere 3 parametrii: înălţime, poziţie şi traseu. Staţia totală Topcon de mare precizie determină poziţia utilajului (utilizând măsurători continue cu ajutorul prismei 360° montată pe lamă), compară măsurătorile cu proiectul digital încărcat în panoul de control şi modifică poziţia lamei folosind comenzile date de valvele hidraulice. Operatorul se va concentra numai pe utilizarea utilajului la viteza adecvată, sistemul făcând restul automat. Tehnologia modernă încorporată în prisma şi calculatorul cu procesare rapidă a datelor ajută ca lucrul să fie realizat mai rapid, mai lin, dar în acelaşi timp cu precizie ridicată.

Sistemul 3D LPS măreşte nivelul de automatizare al buldozerului, creşte eficienţa, reduce numărul de treceri. Utilajul poate realiza aproape orice suprafaţă complexă fără măsurători intermediare şi poate determina poziţia în proiect fără ajutorul echipei de măsurători.Principalele avantaje ale sistemului Topcon 3D LPS

 • Creşterea rapidităţii
 • Utilizarea directă a proiectului digital - fără măsurători intermediare şi fără piedici
 • Economisiţi timp şi bani - suprafaţa de lucru este realizată mai lin, mai precis, într-un număr redus de treceri
 • Acurateţe ridicată - control precis al suprafeţei de lucru şi al materialelor utilizate
 • Diminuarea costurilor prin reducerea cantităţii de material utilizat
 • Automatizare, control foarte precis al înălţimii şi al înclinaţiei lamei (sistemul controlează automat instalaţia hidraulică a utilajului)
 • Reducerea riscului de erori umane
 • Facilitatea operatorului - chiar şi operatorii mai puţin experimentaţi pot realiza lucrări dificile sau pot lucra mai rapid
 • Posibilitatea de a realiza suprafeţe de orice formă
 • Capacitatea de a accelera semnificativ activitatea, având posibilitatea de a lucra noaptea sau în condiţii de vizibilitate redusă (utilajul poate lucra în orice moment)
Elementele sistemului

Sistemul este compus din componente instalate pe utilaj şi din baza de referinţă care este o staţie totală motorizată Topcon.

Componentele instalate pe utilaj sunt următoarele:
1. antenă radio (pentru recepţionarea semnalului de la staţia totală motorizată)
2. panou de control 3D (calculatorul), care este instalat în cabina utilajului
3. prismă 360°
4. comutator automat / manual
5. bloc de valve hidraulice
6. staţia totală motorizată Topcon
7. senzor de înclinaţie a lamei

Caracteristici

LPS (Local Positioning System) este un sistem de control automat al lamei utilajului prin utilizarea unei staţii totale motorizată Topcon, modernă. Utilajul are instalat pe lamă o prismă 360°, fixată pe un braţ care este urmărită de către staţia totală.

Staţia totală măsoară în timp real poziţia prismei (implicit a lamei) şi transmite datele măsurate, prin intermediul comunicaţiei radio, către panoul de control al utilajului. Calculatorul compară aceste date cu cele din proiectul digital şi pe baza acestora corectează poziţia lamei. Tehnologia modernă încorporată în prisma şi calculatorul cu procesare rapidă a datelor ajută ca munca să fie realizată mai rapid, mai lin, dar în acelaşi timp cu precizie ridicată.

Proiectul poate fi încărcat în panoul de control folosind un card de memorie.

Poiectele digitale simple pot fi realizate direct din acest panou.

Utilizarea proiectelor digitale elimină nevoia de măsurători de orientare - utilajul "ştie" ce şi unde să facă! Operatorul se concentrează numai pe utilizarea utilajului la viteza adecvată, sistemul făcând restul automat. Toţi parametrii pot fi controlaţi de pe ecranul tactil pentru a vizualiza diverse stadii ale lucrului. Utilajul poate realiza aproape orice suprafaţă complexă fără măsurători intermediare şi poate determina poziţia în proiect fără ajutorul echipei de măsurători.

De retinut
Aplicații tipice
 • Diverse aplicaţii în care utilizarea sistemului aduce mari beneficii
 • Drumuri, construcţii de autostrăzi - inclusiv drumuri cu porţiuni de diferite declivităţi, curbe, etc.
 • Construcţia de şantiere, hale, locuri de joacă pentru copii, parcări
 • Nivelări de suprafeţe, decopertări