2D - Sistem de ghidare

Sistemul de ghidare Topcon 2D pentru excavatoare creste productivitatea si acuratetea de sapare. In functie de nevoile dumneavoastra, sistemul este disponibil in 3 variante de echipare. Pozitia fiecarui element este determinata de senzorul de inclinatie. Aceste informatii sunt afisate pe panoul de comanda din cabina, operatorul avand asfel posibilitatea de control a inaltimii (adancimii), in functie de pozitie cupei si de geometria bratelor. In plus, sistemul poate fi echipat cu un senzor giroscopic (2Dxe + Compass) pentru utilizarea in teren denivelat, senzor laser pentru controlul nivelui de lucru si un panou de control cu ecran tactil color care utilizeaza platforma Windows (2Dxi).

Sistemul de ghidare 2D va ajuta sa realizati rapid si eficient lucrari de excavare, fara un control complicat.  • Un flux de lucru mai rapid, mai intuitiv, productivitate marita - operatorul poate face mai mult intr-un timp mai scurt
  • Creste acuratetea de lucru
  • Controlul muncii si al materialului excavat- chiar si cand nu se poate vedea cantitatea de material excavata (de exemplu noaptea)
  • Economie la costul materialelor rezultata in urma unei excavari precise
  • Economie de timp- nu este nevoie de a parcurge cantitati inutile de material
  • Rapiditate mare indiferent de suprafata de excavare
  • Reducerea riscului de erori umane
  • Mai putine masuratori intermediare, reducerea timpului necesar pentru control (adancimea si latimea de sapare pot fi controlate fara a parasi cabina)
Elementele sistemului

Toate componentele sistemului de ghidare 2DXe sunt instalate pe excavator. Locatia cupei este controlata de catre senzorii de inclinatie (1). Datele de la senzori sunt transmise la panoul de control GX-40 (2) instalat in cabina utilajului.  O varianta mai extinsa a sistemului este echiparea cu 2Dxe + Compass- un senzor care include functia de “busola”. Acesta controleaza miscarea de rotatie a utilajului cu o acuratete de 1°. Cu ajutorul acestui senzor se obtine o precizie mai mare in cazul in care bratul excavatorului  nu este perfect vertical.

Caracteristici

2DXe
In cazul excavatoarelor, termenul 2D inseamna ca sistemul controleaza inaltimea (adancimea) la care sunt bratele si geometria acestora, pozitia cupei comparativ cu nivelul utilajului. Panoul de control culege informatii de la senzorii instalati pe utilaj, si in functie de acestea afiseaza pe ecran pozitia fiecarui element prin intermediul unor figuri intuitive. Acest sistem poate fi upgradat prin adaugarea unui senzor laser sau a unor senzori suplimentari pentru cupa si brat dublu.  Acest tip de sistem este ideal pentru lucrari de canalizare, terasamente sau excavari cu adancime precisa.

2DXe+Compass
Are in componenta un senzor giroscopic, care are rolul de a furniza corectii ale pozitiei cand se lucreaza pe teren accidentat, caz in care utilajul se roteste sau pozitia bratului nu este perfect verticala. Puteti lucra in orice moment cu mare precizie indiferent de utilaj - nu este necesar sa pierdeti timp cu masurarea planului de lucru.

2DXi
In aceasta configuratie excavatorul este echipat cu un sistem similar cu cel 2Dxe, dar are in plus un senzor laser care ajuta la un control precis al inaltimii dar si un panou de control cu ecran tactil care utilizeaza platforma Windows. Senzorul laser are nevoie de un laser rotativ ca baza de referinta. Laserul poate crea un plan orizontal sau inclinat in una sau doua directii. Din moment ce informatiile de la senzorul laser si de la senzorii de inclinatie ofera pozitionarea utilajului, nu mai este necesara prezenta busolei in sistem.


De retinut
Datorita calitatilor lor, sistemele Topcon 2D pentru excavatoare imbunatatesc mult executarea lucrarilor de excavare, oferind utilizatorului o solutie comoda, rapida si precisa de lucru, marind productivitatea si economisind timp si material. Aceste sisteme nu necesita nici o interventie asupra sistemului hidraulic al utilajului si ca urmare pot fi instalate pe orice excavator. Scolarizarea pentru aceste sisteme este simpla si poate fi usor asimilata de catre orice utilizator. De la cel mai avansat sistem 2D (2Dxi) mai este necesar doar un pas pentru a extinde sistemul incat sa ofere control complet 3D (3Dxi), pentru a va bucura de utilizarea in lucru a proiectelor digitale.
Aplicații tipice
Constructia de drumuri, modelarea terenului, excavari subacvatice.